Interieurarchitect

interieurarchitect

Je wilt graag hulp bij het inrichten of verbouwen van je woning: heb je hier een interieurarchitect of interieuradviseur voor nodig? De interieurarchitect is de gehele verbouwing aanwezig om het hele traject zo goed mogelijk te laten verlopen. Bekijk de verschillende opties die een interieurarchitect aanbiedt. Ben je op zoek naar een interieurarchitect die ook de bouwbegeleiding verzorgt? Bekijk dan of de interieurarchitect deze werkzaamheden aanbiedt.

Wat is een interieurarchitect?

Als interieuradviseur ontwerp, schets en maak je sfeerpresentaties voor winkels, bedrijven en woningen. Je krijgt instructies van je leidinggevende en je voert regelmatig overleg met hem of haar. Interieuradviseurs werken in allerlei soorten winkels en bedrijven, van kleine woonwinkels tot een groot bedrijf in projectinrichting. Advies- en verkoopgesprekken met klanten horen ook bij de opleiding tot interieuradviseur. Als Interieuradviseur adviseer je klanten over de inrichting van woningen en/of bedrijfspanden en heb je vaak te maken met grote, langlopende projecten.

De werkzaamheden die een interieurarchitect uitvoert gaan een stuk verder dan die van een reguliere interieuradviseur. Als interieurarchitect gaan de inhoudelijke werkzaamheden veel verder dan alleen het samenstellen van mooie passende meubels. Een interieurarchitect zal controleren of alle werkzaamheden uitgevoerd worden volgens het ontwerp.

Het is ook denkbaar dat een interieurarchitect betrokken bent bij de uitvoering van alle werkzaamheden. Met andere woorden kan een interieurarchitect ook te maken krijgen met verschillende vaklieden, die verantwoordelijk zijn voor verbouwingswerkzaamheden. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een interieurarchitect bedraagt 2%.
Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een interieurarchitect binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Wat kost een interieurarchitect?

Benieuwd naar de kosten voor het inhuren van een binnenhuisarchitect? De totale kosten van een interieurarchitect hangen af van onderstaande onderdelen. Voor een advies over de vernieuwing van je interieur liggen de interieurarchitect kosten gemiddeld tussen de € 140 – € 300.

Maak altijd van tevoren een schatting van de kosten. Dit is natuurlijk lastig, omdat je geen inzicht hebt in de exacte interieurarchitecten kosten. Houd in ieder geval rekening met onverwachte kosten gedurende de verbouwing.

Vraag gedurende de verbouwing ook regelmatig om een update van de geschatte kosten, op deze manier krijg je een betere indicatie van wat de architect uiteindelijk gaat kosten. Bespaar op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. De interieurarchitect kosten starten vanaf € 500.

Interieurarchitect kosten

Wat laten doen door de interieurarchitect? Gemiddelde kosten (inclusief BTW)
Advies geven en een schets maken €400 – €800
Volledig ontwerp maken €1500 – €3000
Volledig ontwerp inclusief begeleiding bij de bouw Vanaf € 7000

Wat is een interieuradviseur?

Een interieuradviseur richt je huizen of bedrijven in. Voor het inrichten van een tuin, moet je een tuinarchitect inschakelen. Als interieuradviseur adviseer je klanten over de inrichting van ruimtes, vaak in woningen maar ook in andere gebouwen. Interieuradviseurs zijn werkzaam in de woonbranche of in de projectinrichting. Ze hebben een uitvoerende en coördinerende rol en zijn verantwoordelijk voor hun eigen werk. Interieuradviseurs zijn vaak communicatief vaardig, representatief, creatief, accuraat en deskundig. Ze krijgen instructies van de leidinggevende en voert met hem of haar overleg.

Een interieuradviseur adviseert klanten over de inrichting van bestaande ruimtes, vaak in woningen maar ook in andere gebouwen. Hierbij neemt de interieuradviseur de wensen en het budget van de klant mee in het advies. Een interieuradviseur werkt voornamelijk binnen bestaande ruimtes en vult vaak een bestaand interieurontwerp in.

Het verschil met een interieurarchitect is dat de interieurarchitect vaak specifieke onderdelen van een ruimte op maat ontwerpt, zoals balies, kasten, zitbanken. Interieurarchitecten werken vaak samen met architecten en aannemers, om de wens van de gebruiker te vertalen. Een interieuradviseur kan je dus eigenlijk vergelijken met een verkoper in de kledingwinkel, hij/zij kan aangeven wat er bij jouw figuur en stijl kan passen.

Extra opties bij een interieurarchitect

Je bent nu op de hoogte van de gemiddelde interieurarchitect kosten, vul de dienst aan met extra opties. Naast de standaard prijzen voor trajecten, heb je namelijk ook de mogelijkheid dit aan te vullen met extra opties.

Soms is het noodzakelijk om bouwkundige- en technische wijzigingen door te voeren, ook daar worden extra kosten voor gerekend:

  • Het tarief voor extra ruimte/vertrek bij het 2D pakket is € 249,-
  • Het tarief voor extra ruimte/vertrek bij het 3D pakket is € 489,-

Maar er zijn nog meer extra opties bij het inhuren van een interieurarchitect, namelijk:

  • quickscan – de interieurarchitect bekijkt de woning en komt zelf ook met ideeën en opties over het interieur. De architect maakt ook een schets van zijn ideeën.
  • 3D visualisatie – de interieurarchitect laat de tekeningen in 3D zien.
  • contractvorming – de interieurarchitect begeleidt de aannemersselectie en de contractvorming.
  • managen inkoopproces – de interieurarchitect koopt de producten in en onderhoud het contact met alle betrokkenen partijen

Kosten extra optie

Extra optie Gem. prijs (inclusief btw)
quickscan €400 – €450
3D visualisatie €275 – €350
Contractvorming €1000 – €1100
Managen inkoopproces €4500 – €5000

Interieurarchitect verenigingen

Voor de belangenbehartiging van de interieurarchitect zijn er verenigingen. Daar krijgen tevens andere interieur-gerelateerde stichtingen en verenigingen de gelegenheid zichzelf te presenteren. Opdrachtgevers kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven, woningcorporaties, gemeentes en besturen van verenigingen of stichtingen.

De titel interieurarchitect is beschermd en mag je alleen gebruiken als je in het architectenregister staat ingeschreven. Wil je een onafhankelijk interieuradvies en misschien verbouwen, kies dan een interieurarchitect die geregistreerd is in het architectenregister en/ of aangesloten bij de beroepsvereniging BNI of BNO. Om zeker te zijn of iemand terecht de titel architect voert is het slim om dit na te kijken op de site van het Architectenregister.