Tuinarchitect

tuinarchitect

De tuinarchitect ontwerpt de tuin digitaal, waardoor je digitaal al door je toekomstige tuin kan wandelen. Er worden meer elementen verwerken in het tuinontwerp, wat meer werk oplevert voor een tuinarchitect. Laat je adviseren door je tuinarchitect en de juiste beplanting direct meenemen in je tuinontwerp. Daarnaast kan je kiezen om de tuinarchitect een simpel zwart/wit tuinontwerp te laten maken of een sprekende 3D plattegrond.

Wat is een tuinarchitect?

Een tuinarchitect maakt een tuinontwerp naar aanleiding van al je wensen en behoeften. Een tuinarchitect is er voor de opdrachtgever, om in een bos van mogelijkheden, te helpen bij alle keuzes en daarnaast de budgetbewaking strak te leiden.Waar een tuinarchitect ook gebruik van maakt is het interieur, hier kan een tuinarchitect op voortborduren.

Tuinarchitecten hebben een aantal standaard tuinontwerpen zoals een kindvriendelijke- of stadstuin.Bij een eenvoudig tuinontwerp van een tuinarchitect krijg je een zwart-wit tekening die op schaal in vakjes verdeeld is. Voor een tuinontwerp tot 100 m² betaal je gemiddeld € 250 aan een tuinarchitect. Tuinen gerealiseerd door vakmensen uit de wereld van de tuinarchitectuur onderscheiden zich uiteraard van standaardtuinen. Ook in de tuinarchitectuur hebben de vakmannen een eigen stijl.

Verschil tuinarchitect en tuinontwerper

Tuinontwerper is een algemene benaming voor vaklieden die binnen de tuinbouw werkzaam zijn. Een tuinontwerper is over het algemeen geen tuinarchitect, omdat daarvoor een gerichte universitaire studie gevolgd moet worden.

In Nederland mogen alleen afgestuurde architecten zich architect noemen en zich inschrijven in het architectenregister. Dit betekent niet dat een tuinontwerper slecht werk levert of geen verstand heeft van ontwerpen maar wel dat deze zich geen tuinarchitect mag noemen.

Werkzaamheden van een tuinarchitect

Een tuinarchitect is over het algemeen alleen verantwoordelijk voor het ontwerpen van tuinen en het toezien op de werkzaamheden. Over het algemeen houd een tuinarchitect zich bezig met drie verschillende werkzaamheden, namelijk:

  • Tuin ontwerpen
  • Tuin inrichten
  • Tuinaanleg

Tuin ontwerpen

Het inrichten van een tuin is voor veel mensen erg persoonlijk, omdat iedereen zijn eigen wensen en smaak heeft. De tuinarchitect weet vaak prima wat wel en niet kan in een tuin, en kan mensen hierin advies geven. Een tuinarchitect kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor een hoveniersbedrijf en daarom direct beschikken over de benodigde vaklieden. Dit kan wel verschillen per tuinontwerper.

Het is ook prima denkbaar dat mensen een onderhoudsvrij tuin willen laten ontwerpen. In dat geval zal een tuinarchitect geen bomen en/of planten toepassen in het ontwerp die veel bladeren verliezen. Daarnaast kan het voorkomen dat er vijvers of veranda’s meegenomen moeten worden in het ontwerp.

Tuin inrichten

Een tuinarchitect wil graag zien voor welke tuin hij een ontwerp gaat maken.
Wanneer u een goed beeld heeft van uw wensen, dan gaat de tuinarchitect kijken hoe hij die wensen goed kan invullen in de tuin. Geen nood als u zaken over het hoofd heeft gezien, dan vraagt de tuinarchitect of hovenier ernaar en kunt u er altijd nog over nadenken.

Een hovenier of tuinarchitect bevat veel kennis, ervaring en creativiteit om de tuin precies te ontwerpen naar jouw persoonlijke smaak. Hierdoor kan hij ook zijn eigen invulling geven als hij de tuin gaat inrichten. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg met u.

Tuinaanleg

Heb je het besluit genomen om een tuinontwerp dat gemaakt is uit te laten voeren? Dan gaat de tuinarchitect de werkzaamheden uitvoeren.
Er zal eerst een duidelijk kostenoverzicht komen van de vele onderdelen die met een tuinaanleg te maken hebben.

Twijfel je nog over een aantal dingen? Laat de extra’s dan meenemen op je tuinontwerp of tuinaanleg offerte zodat je daarna kan beslissen of je iets wel of niet wil. De kosten van een gemiddelde tuinaanleg van een bestaande of nieuwbouw woning liggen tussen de € 30 en € 70 per m2.

Tuinarchitect prijzen

Ben je benieuwd naar de prijzen voor het inhuren van een tuinarchitect? De kosten van een tuinarchitect liggen rond de € 200 per tuinontwerp (tuin tot 100 m2). Daarnaast kan je kiezen om de tuinarchitect een simpel zwart/wit tuinontwerp te laten maken of een sprekende 3D plattegrond. Laat je een globaal tuinontwerp maken door je tuinarchitect, dan ben je het goedkoopste uit. Bekijk onderstaande de gemiddelde prijzen van een tuinarchitect:

Uurtarief tuinarchitect

Gemiddelde uurprijs excl. btw
€ 50,- tot € 70,-

Kosten tuinontwerp

Soort tuinontwerp prijs (inclusief btw en arbeidskosten)
tot 100 m2 €250 – € 500
100 – 200 m2 €450- € 600
200 – 400 m2 €650 – € 800
400 – 800 m2 €800 – €975
Beplantingsplan +50% van de ontwerpkosten

Meer informatie op Tuinmangids.be

Aanleg zwemvijver

Zwemvijver laten aanleggen; niet dromen maar doen! Vanaf € 25.000 kunt u een natuurlijke zwemvijver laten aanleggen die precies past bij de sfeer en beplanting van uw tuin.

Wilt u een natuurlijk zwemvijver laten aanleggen? Een natuurlijke zwemvijver kunt u het beste laten aanleggen door een specialist. Na het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver mogen er uiteraard ook vissen in worden geplaatst. Vaak hebben klanten al een idee over wat voor soort natuurlijke zwemvijver ze willen laten aanleggen. Als u een kleine of grote vijver aanleggen wilt in uw tuin dan kan dit op verschillende manieren.

Als u een vijver aanleggen wilt is het belangrijk te weten welke soort vijver u in uw tuin wilt laten aanbrengen. Dit zijn allemaal vragen die invloed hebben op de kosten van het aanleggen van uw nieuwe vijver. Een vijver aanleggen is toch even wat meer werk dan u uiteindelijk denkt.

De prijzen van een vijver laten aanleggen willen nog wel eens variëren en zijn zeer afhankelijk van verschillende factoren. De kosten voor een vijver aanleggen liggen gemiddeld tussen de € 7 en de € 30 euro per m2.

Moderne tuin

Moderne tuinen zijn in ons land enorm geliefd. Of je nu een grote of kleine tuin hebt om mee te werken: de moderne stijl weet zich moeiteloos aan te passen.

Een moderne tuin is een combinatie van strakke lijnen, geordende patronen en veelal tijdloos weergegeven objecten. Kortom, de moderne tuin is er om je leven lang van te genieten. Veel moderne tuinen hebben een vijver of siergras om het niet al te sober te maken.

Stadstuin

Stadstuinen zijn sfeervolle tuinen die uitblinken in tijdloosheid. De stadstuin is modern, maar wel groen en warm van uitstraling. Het is vaak een kleine tuin, met veel inkijk en schaduw. De stadstuin oogt ruimer en toegankelijker en heeft een fijn terras van grote hardstenen tegels waar buiten getafeld kan worden.

Klassieke tuin

Een eeuwenoude tuinstijl is de stijl die u terugvindt in klassieke tuinen. Klassieke tuinen zijn geliefd onder de Nederlanders.

Zo’n klassieke tuin kun je ook thuis creëren door een paar simpele stappen toe te passen in je tuin. Ten eerste zien we heel vaak een vijver in het midden van de klassieke tuin, maar ook de oude stadsklinkers worden vaker gebruikt in klassieke tuinen. Een klassieke tuin hoeft helemaal niet groot te zijn.

Ook in een tuin in een drukke wijk kun je nog gemakkelijk en snel een klassieke sfeer creëren. Probeer bovenstaande kenmerken terug te laten komen in je tuin om die klassieke sfeer op te roepen.

Japanse tuin

Denk aan Japan, de Japanse tuinen waarin alles een betekenis heeft. De Japanse tuin is trending, en dat snappen wij.
Tussen de Japanse tuinplanten waan je je even in een ander land.

Kenmerkend voor een Japanse tuin zijn de drie elementen: water, steen en groen. Wanneer we de planten bij elkaar zoeken voor een Japanse tuin is het belangrijk een combinatie van kleuren te zoeken die bij elkaar passen. In de echte Japanse tuinen zie je veel mos, vlakken vol rustig groen.

Landschapstuin

De inrichting van een landschapstuinen wordt vaak grotendeels bepaald door de natuur eromheen. De landschapstuin kenmerkt zich door de ongedwongen sfeer en de natuurlijke materialen die worden gebruikt. De ongedwongen, natuurlijke sfeer van de landschapstuin ontstaat niet bij toeval, er ligt een krachtig ontwerp aan de basis.

Landschapstuinen lijken veel op natuurlijke of natuurvriendelijke tuinen, maar hebben veel meer te maken met het buitengebied. Als je bijvoorbeeld woont in een groot weilandgebied met heel veel knotwilgen, dan is het heel leuk om ook in die landschapstuin gebruik te maken van knotwilgen.

Handige links