Wat kost een architect inschakelen?

Een architect inschakelen voor je bouw- of renovatieproject kan een stap zijn om je droomwoning werkelijkheid te maken.

Maar wat zijn de kosten die gepaard gaan met het inhuren van een architect? In deze blog bespreken we de prijzen die je kunt verwachten bij het inschakelen van een architect voor verschillende soorten projecten.

Nieuwbouwprojecten

Droom jij van een nieuwbouwwoning, ontworpen door een architect? Bij het ontwerpen van een geheel nieuwe woning komen verschillende stappen kijken. Een schetsontwerp, bouwtekeningen, constructieberekeningen, EPC- en MPG-berekeningen zijn enkele van de essentiële elementen.

De kosten voor een schetsontwerp variëren meestal van €1.250,- tot €2.000,-. Dit is de eerste stap waarbij de architect jouw ideeën vertaalt naar een ruw ontwerp.

Voor gedetailleerde bouwtekeningen kun je rekenen op een prijs tussen €1.500,- en €2.000,-. Deze tekeningen zijn noodzakelijk voor de daadwerkelijke bouw van je nieuwe woning.

De kosten voor constructieberekeningen liggen meestal tussen de €1.200,- en €1.800,-. Deze berekeningen zijn cruciaal om de stabiliteit en veiligheid van je nieuwe woning te waarborgen.

De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) en milieuprestatiecoëfficiënt (MPG) berekeningen variëren doorgaans van €250,- tot €500,-. Deze berekeningen zijn wettelijk verplicht en beoordelen de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van je nieuwe woning.

Verbouwingsprojecten

Door je bestaande woning te verbouwen of renoveren, krijg je de kans om verouderde elementen te vernieuwen of meer woonruimte te creëren. Wil je de verbouwing graag laten doen door een architect? Lees hier onder welke kosten je kunt verwachten.

Voor het opstellen van bouwtekeningen voor je verbouwingsproject, kun je verwachten tussen de €250,- en €500,- kwijt te zijn.

Voor het verbouwingsontwerp, de bouwaanvraag en het bestek moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €3.000,- en €3.500,-.

Het is belangrijk op te merken dat dit gemiddelde kosten zijn en dat de uiteindelijke prijs sterk kan variëren op basis van factoren zoals de complexiteit van het project, de regio waarin je woont en de specifieke eisen die je hebt voor je woning.

Bron prijsinformatie: https://www.de10beste.nl/architecten/ 

Overige projecten

Voor grotere projecten, zoals een volledige uitbreiding van je woning of een renovatie van A tot Z, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn. Zo beginnen de prijzen voor een volledig project (uitbreiding van de woning) meestal bij €12.500,- en voor een renovatie van de hele woning, inclusief begeleiding van A tot Z, kun je rekenen op een prijs vanaf €35.000,-.

Kortom, het inschakelen van een architect brengt kosten met zich mee, maar het kan een waardevolle investering zijn om ervoor te zorgen dat je project soepel verloopt en voldoet aan alle wettelijke eisen en jouw persoonlijke verwachtingen.